Werkgroep Vielender plat

Alles met betrekking van activiteiten en projecten die vanuit de werkgroep Vielender plat georganiseerd en geïnitieerd zijn. 

Het dialect-boekje Wie zet me dat in 't Vielender plat?
In het hedendaagse leven is het de heemkundekring opgevallen dat het dialect steeds vaker vergeten of veranderd wordt. Om het Vijlens dialect te stimuleren en te onderhouden in gebruik is het idee geopperd om een woordenboekje te creëren met alle basisbenodigdheden om het dialect voor alle leeftijden en afkomsten toegankelijk te maken. In dit boekje zijn diverse onderwerpen verwerkt zoals o.a. begroeten, het weer, dagen van de week en wat wordt er allemaal in het restaurant of de dorpswinkel gezegd.

Met dit boekje willen we (nieuwe) Vijlenaren en hun kinderen
● aanmoedigen tot het praten van het Vijlens dialect,
● aanmoedigen het Vijlens dialect te “onderhouden” en 
● hen helpen bij de schrijfwijze van het Vijlens dialect volgens de Veldeke spelling.

Op 8 oktober 2023 heeft de werkgroep het boekje en de bestanden tijdens een speciale bijeenkomst gepresenteerd. Vanaf nu zijn de geluidsfragmenten beschikbaar via de knop hieronder. De boekjes zijn uitgedeeld aan onze leden en kunnen daarnaast gekocht worden bij de lokale buurtwinkel.

Kiene mit Vielender wöad; Bingo met woorden in het Vijlens dialect. 
Het spel wordt gespeeld in het dialect. Nederlandse woorden worden voorgelezen door de spelleider en de dialect-vertaling van de woorden staan op de kienkaarten. Er zijn 9 kaarten, ieder voorzien van 16 woorden met een bijpassend nummer. De nummers correleren met de controle woorden om te checken of de geroepen kien correct is. 
Er zijn meerdere moeilijkheidsgraden waarvoor ieder een aparte set kienkaarten gemaakt is. De moeilijkheid kan zelf gekozen worden door een van de set kaarten te gebruiken of alle kaarten kunnen gemixt worden. 

Dialectles Vielender plat

Basisschool Op de Top in Vijlen

Groep 5 en 6 door dialectjuf Anita Hamers-Kerris

Ook in schooljaar 2021-2022 heeft de werkgroep ‘Vielender Plat’ een dialectmiddag op de basisschool georganiseerd. Voor de tweede keer op rij was ik ‘dialectjuf Anita’ bij de groepen 5 en 6. Er werd ook deze keer gewerkt aan de hand van het Vielender laesplènkske. En ook deze keer waren de kinderen heel gemotiveerd en enthousiast en deden dan ook goed hun best. De hele les ging in het dialect, zowel het spreken als het schrijven. Er waren een paar buitenlandse kinderen bij en daar kon je aan merken dat vooral het spreken voor hen toch wat moeilijker was dan voor de kinderen uit Vijlen, Lemiers en Vaals. De verhaaltjes, die er weer geschreven werden op het einde van de les, waren heel erg leuk. Het een wat meer en het ander wat minder, maar desalniettemin de moeite waard. Dat we dit moeten blijven voortzetten spreekt eigenlijk vanzelf, want ons mooie dialect moeten we proberen in stand te houden, te beginnen bij de jeugd.
Ikzelf zal hier heel graag mijn medewerking aan blijven verlenen en hopelijk de leerkrachten ook. Met dank aan de juffen Esther en Manda kunnen we weer terugkijken op een hele geslaagde middag.

Groep 7 en 8 door dialectmeester Guus Laschet 

Na het succes van 2018 ben ik ook in 2019 weer te gast op de basisschool in Vijlen om een dialektles te geven aan groep 7 en 8. Niet alleen de kinderen, maar zeer zeker ook de invalkracht geven te kennen, dat ze er zin in hebben. Na de kennismaking vertel ik , dat we in Vijlen een prachtig dialekt spreken en dat het doel van de heemkundevereniging is om o.a. door deze les de kinderen enthousiast te maken voor het ‘vielender plat’.
Na wat herhalingsoefeningen met de woorden van het leesplankje, waarbij de kinderen moeten luisteren naar de juiste uitspraak en betekenis van de woordjes, ze vervolgens ook zelf gaan spreken en schrijven, zoeken de kinderen delen van zinnetjes, die bij elkaar horen en maken er één zin van.
Vervolgens maken ze kennis met en krijgen ze uitleg over het gebruiken van het woordenboekje “Ós Moddersjproach”, waarbij ze leren zoeken naar woorden in de dialecten van Vaals, Vijlen en Lemiers.
Na het voorlezen van het dialectverhaal “Geeste mit ...sjpaele in ‘t busjke” krijgen de kinderen tot slot de opdracht om zelf in het dialekt een verhaal te schrijven , te beginnen met: Went ‘t sjön weer waor .....Ondanks het feit, dat niet alle kinderen erin slagen om heel veel op papier te krijgen, deels omdat ze geen dialect thuis spreken, was de klas enthousiast en vond ik het zelf fijn om weer eens voor de klas staan.

Mini dialectcursus 2 oktober 2022

Niet alleen op de basisschool wordt les gegeven in het dialect door onze werkgroep leden.

Tijdens de mini dialect cursus afgelopen oktober zijn een groep van 12 niet-Limburgs sprekende mensen geïntroduceerd in de beginselen van het Vijlens dialect. 

zij hebben onder andere geleerd een kort gesprekje te starten doormiddel van een aantal opdrachten in spelling en grammatica. Uiteindelijk hebben de leerlingen zelfs een leuk gesprekje kunnen voeren met de begeleiders. 


De sfeer was enthousiast en gezellig en er is zelfs sprake geweest over een herhaling. Wanneer deze gepland staat zal op alle social media een oproep komen.


Share by: